Lean en Duurzaam Produceren

Menu

Duurzaamheidsdoelen

Duurzaamheidsdoelen

Wilt u meer weten over het opstellen van duurzaamheidsdoelen of inspiratie opdoen met voorbeelden?

Praktijk voorbeelden

Wilt u voorbeelden zien van bedrijven die duurzaamheid in hun bedrijfsstrategie hebben verwerkt?
close

Introductie
De missie, visie en doelstellingen bepalen tezamen beleid voor het bedrijf. Als een bedrijf een duurzaam beleid wil volgen dient het bedrijf rekening te houden met de 3 P’s (People, Planet en Profit). In een missie geeft het bedrijf aan wie het is, wat het doet en wat men wil bereiken; een missie is tijdloos. Met de visie spreekt het bedrijf een ambitie uit; een visie moet inspirerend zijn.

De doelen van een organisatie zijn afgeleid van de missie en de visie en dienen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden) te zijn. Als een bedrijf duurzaamheidsdoelstellingen heeft dan dient duurzaamheid dus ook in de missie en/of visie van het bedrijf verwerkt te zijn. Op deze pagina worden suggesties voor doelstellingen meegegeven voor zowel organisatieniveau als op proces- en productniveau.

Voorbeelden duurzaamheidsdoelen op organisatieniveau
-De CO2 uitstoot van organisatie X met 20% verminderen voor het einde van het jaar 2018.
-100% van de energie wordt duurzaam opgewekt voor het einde van het jaar 2018.
-50% van de producten bestaat uit gerecycled materiaal per 01-01- 2020.
-Per 1 juni 2018 wordt al het afval gescheiden.
-Alle lease auto’s rijden per 01-01- 2022 op groene stroom.
-De uitval van producten is op 01-12- 2017 met 60% teruggedrongen
-De hoeveelheid afval van producten is met 80% teruggedrongen op 01-12-2019.

Voorbeelden duurzaamheidsdoelen op procesniveau/ productniveau
De doelstellingen op organisatieniveau kunnen doorvertaald worden naar doelstellingen op proces- en/of productniveau bijvoorbeeld:
-De CO2-uitstoot van het proces X met 15% verminderen voor het einde van het jaar 2018.
-Product X heeft op 01-01-2018 50% minder uitval.

Lees hier meer over het koppelen van doelstellingen tussen verschillende niveaus door middel van een X-matrix.

close

RSR
RSR is een bedrijf dat revalidatiehulpmiddelen en bijpassende services levert aan particulieren, gemeenten en instellingen. RSR heeft duurzaamheid verwerkt in de bedrijfsfilosofie en duurzaamheid speelt een grote rol binnen de filosofie van de organisatie: dit is onder andere verwerkt in hun motto wat luidt: “Samen zijn we vandaag voor morgen.” Lees hier meer over duurzaamheid binnen RSR.

Auping
Auping is producent van bedden en matrassen, en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Auping focust zich onder andere op een circulaire bedrijfsvoering door: “Cradle to Cradle” daarnaast speelt mensgerichtheid een grote rol binnen Auping. Lees hier meer over duurzaamheid binnen Auping.

MBI
MBI is een bedrijf dat betonproducten maakt voor toepassingen in de sectoren bouw, infra en tuin. Ook MBI heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, zo is MBI bezig met innovaties om het produceren van beton milieuvriendelijker te maken, waardoor er minder grondstof nodig is voor een beton tegel. Lees hier meer over duurzaamheid binnen MBI.